Hämtar information

Byt torkarblad

Torkarbladen är viktiga för en säkrare körning, och genom att byta till nya och fräscha torkarblad säkerställer du att du har bra sikt även vid dåligt väder. Skymd sikt vid regn genererar nämligen mängder av olyckor på vägarna runt om i Sverige varje år.

En blå bil skymtas genom en regntäckt bilruta

Det är inte bara för din egen skull som du behöver ha bra torkarblad. Du skyddar även andra trafikanter genom att du har fri sikt när du kör.

När ska du byta torkarblad?

Ett bra riktmärke är att se över torkarbladen när du byter däck, det vill säga två gånger per år. Tänk också på att kvaliteten på torkarbladen och väderförhållanden påverkar hur ofta de behöver bytas ut.

Torkarbladen slits mer på hösten när mer skräp och löv samlas på vindrutan. Samma sak gäller på vintern då snö och is ökar slitaget markant. 

Ta hand om torkarbladen

Väl omhändertagna torkarblad håller längre, men det betyder inte att de kommer att hålla för evigt. Du kan märka av det på flera sätt, men var extra uppmärksam på om de börjar torka bort smuts och regn på ett sämre sätt eller börjar låta konstigt.

Var noga med att göra rent torkarbladen efter varje biltvätt genom att torka av dem, särskilt på vintern. Då avlägsnar du smuts och grus som annars kan repa vindrutan. Dessutom kommer torkarbladen inte frysa fast om temperaturen sjunker under nollstrecket.

Vi hjälper dig

Har du frågor om försäkring? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig.