Hämtar information

Husvagnssemester

Husvagnssemester ger dig frihet och boende i ett. Perfekt för korta stopp eller för att stanna vid favoritcampingen hela semestern. Här har vi samlat våra bästa tips för en lyckad husvagnssemestern.

dacia-jogger-talt

Checklista inför husvagns­semester

  • Kontrollera lufttrycket i däcken för det påverkar stabiliteten, slitaget och risken för explosion. Kontrollera även att det inte finns sprickbildning och andra skador på däcken.
  • Provkör en kortare sträcka om du är ovan att köra med husvagn. Testa bland annat att provbromsa i låg fart. Gör lite kraftigare inbromsningar ibland så att påskjutsbromsen inte fastnar eller börjar kärva.
  • Kontrollera kopplingen. Kulhandsken är vagnens koppling till dragbilen. Se till att den sitter fast och är oskadd.
  • Se till att belysningen fungerar. Kontrollera skyltbelysning, bromsljus och blinkers.
  • Det är viktigt att du ser över slangarna till gasolen noga så att det inte finns några sprickor. Låt en verkstad provtrycka systemet en gång per år. Läckande gasol kan sluta med riktigt tragiska olyckor.
  • Fri ventilation är viktigt. Se till att öppningarna vid golv och tak är fria. Det har hänt att en nyinlagd matta täckt för golvventilerna och det är livsfarligt.
  • Inspektera tank- och ledningssystem. Tankar, ledningssystem inklusive, slangar och slangklämmor samt tankanslutningar ska kontrolleras årligen med tanke på slitage och åldersförändringar. Byt vid minsta tveksamhet.
  • Packa på bästa sätt. Fördela vikten jämt i husvagnen och placera tyngre saker till exempel förtältet, ovanpå vagnens hjulaxel. Det är också viktigt att packa bilen på rätt sätt. Packtips för bilen.

Bra att ha koll på

Får du dra husvagnen med din bil? Har du rätt körkortsbehörighet? Vad är totalvikt? Dessa frågor får du svar på hos Transportstyrelsen.

Tänk på att maxhastigheten med påkopplad husvagn är 80 km/h, underlätta omkörningar för att undvika att bli en bromskloss.

Om du ska resa i Europa är det bra om du beställer ett Grönt kort för bilen och husvagnen. Det gröna kortet är ett bevis på att du har en gällande trafikförsäkring.

Försäkringar på semestern

Se till att du har den bilförsäkring du behöver för att slippa otrevliga överraskningar på husvagnssemestern. Bärgning, hyrbil, vad ingår? Titta i försäkringsbrevet eller kontakta kundservice så hjälper vi dig att gå igenom bilförsäkringen så att du har rätt skydd på semestern.

Försäkring för husvagnen

Res tryggt med rätt husvagnsförsäkring. Husvagnen behöver ingen egen trafikförsäkring eftersom dragbilens försäkring gäller om något händer, till exempel att du råkar backa på något med husvagnen. Däremot behöver du försäkra husvagnen för brand, stöld eller andra skador på själva vagnen.

Försäkra din husvagn

Vi hjälper dig

Har du frågor om försäkring? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig.