Hämtar information

Övningsköra privat

Gäller bilförsäkringen? Får man övningsköra med passagerare? Vi hjälper dig att navigera rätt bland tillstånd och regler så att ni kan komma igång med övningskörningen.

Bilförsäkringen gäller som vanligt

Vid övningskörning räknas handledaren som förare. Det betyder att bilförsäkringen gäller på samma sätt som när någon som har körkort kör bilen.

Viktigt! En förutsättning för att bilförsäkringen ska gälla är att både den som övningskör och den som sitter bredvid uppfyller Transportstyrelsens krav och regler för övningskörning.

Vilken bil­försäkring bör jag ha vid övnings­körning?

Vi rekommenderar att du har en helförsäkring så att du kan få ersättning för eventuella bucklor och repor i lacken.

Om bilen är yngre än tre år och har gällande vagnskadegaranti har du det skyddet automatiskt, men ett tips är att komplettera med Tilläggspaket Plus – en tilläggsförsäkring som reducerar självrisken med 3 000 kronor.

Är du osäker på vad du behöver kontaktar du oss. Vi hjälper dig att se över om du har tillräckligt skydd.

Är det okej att övnings­köra med passagerare?

Det är helt okej att övningsköra med passagerare, men är eleven osäker på sin körförmåga rekommenderar vi inte att andra passagerare är med i bilen. Det skapar bara onödig stress.

Innan ni ger er ut på vägarna

  • Gå en introduktionsutbildning – både handledare och elev måste gå denna kurs hos en körskola.
  • Ansök om körkortstillstånd – eleven, ditt barn eller annan person du hjälper med körkortet, behöver ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Själva tillståndet kostar ingenting, men det obligatoriska synintyget medför en kostnad.
  • Ansök om handledarbevis – för att eleven ska få övningsköra med dig behöver du godkännas som handledare. Kom ihåg att du behöver vara minst 24 år och haft körkort i 5 år för att kunna bli handledare.

Körkortsportalen hittar du all information om krav och regler för övningskörning.

Tips för en lyckad start

  • Öka svårighetsgraden efter hand. Börja till exempel inte med att övningsköra under dåliga väderförhållanden eller på högtrafikerade vägar. Allt har sin tid.
  • Övningskör med den typ av bil som eleven tänkt köra upp med. Tänk också på att ett körkort för manuellt växlade bilar även gäller för automat. Däremot gäller inte det omvända, det vill säga ett automatkörkort tillåter inte eleven att köra manuellt växlade bilar.
  • Varva teori och praktik. Gå först igenom de teoretiska delarna och öva sedan i verkligheten.
  • Följ körskolans plan, ligg inte före. Via körskolan får eleven lära sig aktuella lagar och krav som ni sedan kan öva på hemma.

Lycka till ute på vägarna och glöm inte den gröna övningskörningsskylten.

Vi hjälper dig

Har du frågor om försäkring? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig.

Vill du bli uppringd?