Hämtar information

Ta bilen till skidsemestern

Skidsemester i fjällen är härligt och avkopplande, men resan dit kan lätt bli stressig på grund av all trafik, särskilt under vinterloven. Kör försiktigt för att få en bra start på skidsemestern.

Tips för en säkrare bilresa 

  • Vinterrusta bilen – laga stenskott som annars kan spricka vid temperatursvängningar, fyll på spolarvätska som tål minusgrader och se till att du har bra torkarblad.
  • Packa med startkablar, bogserlina, ficklampa, snöskyffel, sand eller grus, extra mössa och vantar, reflexväst och varningstriangel.
  • Se till att du har vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup, gärna mer än 5 mm.
  • Packa bilen och takboxen säkert. Kontrollera takets maxlast i instruktionsboken och var noga med att inte lasta den för tungt.
  • Försök komma iväg så tidigt som möjligt för att undvika den värsta trafiken.
  • Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.
  • Ha inte tjocka vinterkläder på dig inne i bilen. För att bilbältet ska skydda på allra bästa sätt är det viktigt att det sitter tätt mot kroppen.
  • Anpassa hastigheten till väglaget och trafiken. Glöm inte att hålla avstånd till bilen framför. Hala vintervägar förlänger bromssträckan.

Skid­semester utanför Sverige

Planerar du att bila till alperna eller någon annan skidort utanför Sverige? Kolla då upp om det finns lokala regler som du behöver förhålla dig till. Exempel på saker som kan påverka bilresan är:

  • Dubbdäcksregler – Tyskland har till exempel dubbdäcksförbud, vilket är bra att känna till om du planerar att bila till alperna. Råder det dubbdäcksförbud använder du istället dubbfria vinterdäck och kompletterar med Autosocks, snökedjor i textil, vid behov.
  • Vägavgifter och miljözoner – Undersök om du måste betala eventuella vägavgifter innan eller under resans gång och om det krävs någon form av miljödekal till bilen. I vissa länder, däribland Frankrike, är det ett krav att visa hur mycket miljögifter motorn släpper ut. Kör du i en miljözon utan dekal riskerar du böter.

Riksförbundet M Sverige har samlat bra information för dig som planerar att bila utomlands.

Rekommendationer bila i Europa.

Rätt bil­försäkring

När du tar bilen på skidresan är det viktigt att se till att du har den bilförsäkring du behöver för att slippa onödiga problem. Helförsäkring innebär att du får ersättning för skador på bilen om du till exempel kör i diket. Dessutom ingår bärgning.

Ingår hyrbil i försäkringen? Det kan vara bra att ha så att du kan köra vidare om din egen bil skadas. Hyrbil ingår i våra Tilläggspaket.

Har du frågor om din bilförsäkring eller vill du lägga till extra skydd? Kontakta oss så hjälper vi dig – ring 031-725 08 40 eller skicka ett meddelande.

Andra viktiga försäkringar på skid­resan

Din Dacia Försäkring har flera fördelar och en av dem är att du får rabatt på Ifs försäkringar. Detta tack vare att Dacia Försäkring är en del av If Skadeförsäkring.

Reseskyddet i din hemförsäkring kan ersätta kostnaderna för akut sjukvård i ett annat land. Om du råkar ut för en olyckshändelse i Sverige, eller om du får bestående men av olyckshändelsen, behöver du en olycksfallsförsäkring för att kunna få ekonomisk kompensation. Barn och ungdomar under 25 år behöver en barnförsäkring och vuxna behöver sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Vi hjälper dig

Har du frågor om försäkring? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig.

Vill du bli uppringd?