Hämtar information

Tankat fel bränsle

Att råka tanka bilen med fel bränsle kan hända om du bytt bil eller kör någon annans bil. Av gammal vana väljer man den bränsletyp man är van vid.

Skulle du råka ut för detta misstag är det viktigt att komma ihåg att inte starta motorn. Har du redan kört iväg – stanna då bilen och kontakta oss på telefon 031-725 09 00.

Gör så här om du tankat fel

  • Starta inte motorn. Det räcker att du vrider om nyckeln för att det felaktiga bränslet ska dras in i systemet och förstöra motorn. Kör du iväg med fel bränsle i bilen är risken ännu större att motorn skadas.
  • Bärga bilen till verkstad. Ring bärgaren eller bogsera bilen så att motorn inte förstörs. Du ska absolut inte köra bilen till verkstaden.
  • Anmäl skadan till oss.

Vad händer vid feltankning?

Bensin i en dieseltank - det räcker med en liten mängd bensin i en dieseltank för att motorn ska riskera att skadas. Flampunkten förändras och eftersom bensinen inte innehåller något smörjmedel kan dieselmotorn i värsta fall förstöras helt.

Diesel i en bensintank – om diesel hamnar i en bensintank finns det risk för driftstörningar och motorskador. Detta gäller även om det bara handlar om en liten mängd diesel.

Vi hjälper dig

Har du frågor om försäkring? Ring eller mejla oss så hjälper vi dig.